В Україні виявлено кілька тонн фальшивого вершкового масла . У Держпродспоживслужбі кажуть, що цей продукт є одним з найчастіше підроблюваних.
Про фальсифікат відзвітувати у прес-службі відомства.
Так, з початку року було 198 порушень, припинено обіг 556 кг фальсифікованого масла, а також 2,4 тонни продукту.
“Солодковершкове масло є продуктом, який чи не найчастіше підробляється недобросовісними виробниками. Тому Держпродспоживслужба постійно контролює молочну продукцію, яка представлена в закладах громадського харчування і торгівлі, на наявність фальсифікату”, – говорить глава відомства Владислава Магалецька.
Всього відомством було відібрано на перевірку 871 зразок молочної продукції для перевірки. У 45 випадках в маслі виявили жири немолочного походження. Через такі порушення прийняли рішення про тимчасове припинення виробництва 43 операторів ринку.https://www.youtube.com/embed/nzHHLvtwOzc
Як відрізнити натуральне вершкове масло від фальшивки
Оцініть зовнішній вигляд продукту
Колір масла повинен бути без жовтизни, ніжний, молочний. Занадто жовтий колір говорить, що в продукті є непотрібні домішки.
Заморозьте і поріжте
У морозилці вершкове масло повинно добре замерзнути – рослинні жири не дадуть йому це зробити. Коли ви почнете його різати, справжнє масло пластами не поріжеться – воно буде кришитися.
Волога і наліт
При відкритті пачки, яка лежала в холодильнику (не в морозилці), на маслі не повинно бути води. А якщо пачка довго стояла відкритою (1-2 доби), на натуральному маслі утворюється легкий жовтий наліт.
Покладіть в гарячу воду
Якщо опустити масло в стакан з дуже гарячою водою (не окропом), воно повинно розчинитися, не залишивши осаду, “пластівців” і шматків. Можна посувати масло ножем – якщо воно тягнеться і прилипає до ножа – масло не натуральне.
Експерти попереджають, що кількість підробок традиційно зростає напередодні свят, особливо новорічних.