Йод – антисептик широкого спектру дії, який «обеззброює» найрізноманітніші бактерії, гриби та інші найпростіші мікроорганізми, що викликають інфекційно-запальні захворювання у людини. Але корисні властивості препарату на цьому не закінчуються: його з успіхом можна застосовувати і для підтримки здоров’я культурних насаджень.
Йод можна застосовувати для підтримки здоров’я культурних рослин.
Кмітливі садівники давно підмітили унікальні властивості йоду і з успіхом використовують цей копійчаний засіб для лікування і профілактики грибних хвороб рослин. Але в цьому випадку йод виявляється більш вибірковий: він здатний придушити діяльність лише деяких патогенів. Однак цінність дачної «йодотерапії» в тому, що вона дозволяє позбавити рослини якраз від тих недуг, які завдають найбільшої шкоди, загрожуючи повною втратою врожаю.
1. Фітофтороз
В першу чергу, безсумнівно, варто відзначити фітофтороз – небезпечну грибну інфекцію, яка без превентивних заходів дуже швидко губить усі томатні кущі. Проте, якщо у вас на дачі завжди буде під рукою пара бульбашок йоду, ця недуга томатам не страшна.
Щоб захистити рослини від фітофторозу через 12-14 днів після висадки розсади в грунт починайте регулярно обприскувати їх розчином, приготованим з 9 л води, 1 л молочної сироватки (її можна замінити натуральним знежиреним молоком) і 2 мл аптечного йоду 5% -й концентрації, повторюючи процедури з інтервалом 10-12 днів.

Раніше на своїй дачній ділянці для профілактики фітофторозу я використовувала виключно покупні фунгіциди, але одного разу випробувавши за порадою знайомої йодний розчин в справі, відсунула дорогу хімію на задній план. Вищеописаний рецепт чергую з іншими народними засобами, але тільки після «йодотерапії» спостерігаю такий приголомшливий ефект на томатних кущах: через день-два після обробки листя стає соковитим і набуває чудовий смарагдовий відтінок.
Йодний розчин, приготований за таким рецептом, виявиться корисним для профілактики фітофторозу та інших культур сімейства Пасльонові – перцю, баклажана і картоплі. Тому, обробляючи томати таким зіллям, обов’язково пройдіться обприскувачем і по грядці з їх «двоюрідними братами».
Якщо ви помітили перші уражені листочки на рослинах, негайно приберіть їх з кущів і відразу ж обприскайте посадки йодним еліксиром, повторивши процедуру ще 1-2 рази з інтервалом 4-5 днів – підступний фітофтороз повинен відступити. Але майте на увазі, що на запущеній стадії хвороби йод уже не допоможе.
2. Борошниста роса
Розчин на основі йоду буде прекрасним помічником в боротьбі з іншою грибною недугою – борошнистою росою, яка на відміну від фітофторозу повільніше «роз’їдає» рослини, але має на них не менше згубну дію. Цю хворобу при несприятливих факторах найчастіше підхоплюють огірки, кабачки і гарбузи. Але якщо при виявленні перших ознак захворювання почати обробляти рослини розчином (9 л води, 1 л молочної сироватки та 1 мл йоду), повторюючи процедуру кожні 5-7 днів, можна за короткий проміжок часу повністю позбавити їх від білого нальоту.

До того ж досвідчені городники стверджують, що при використанні йодного еліксиру на огірках батоги продовжують залишатися зеленими набагато довше і радують більш тривалим періодом плодоношення. Вони радять пару раз обприскати огірки по листу таким розчином з інтервалом в 10-12 днів, навіть якщо ознак борошнистої роси немає.
Ягідні і декоративні чагарники, а також плодові дерева, уражені борошнистою росою, більш «товстошкірі» в порівнянні з овочевими культурами. Для очищення їх листя від білого нальоту концентрація йодного розчину потрібна вище – 5 мл на відро води.
А ось трав’янисті декоративні культури нескладно вилікувати від цієї недуги таким же розчином, як і для овочів: 1 мл на 10 л води. В цьому випадку для більшого ефекту теж краще брати не звичайну воду, а розчин сироватки або молока (1: 9).
3. Прикоренева гниль огірків
Розчин, приготовлений з 10 л води і 1 мл аптечного йоду, ефективно захищає огірки від прикореневої гнилі, яка найчастіше гублять посадки в холодну дощову або надмірно жарку погоду. Але тепер обприскувач можна відкласти в сторону: розчин потрібно лити під корінь рослин, витрачаючи по 1 л на кожен кущ.

4. Загнивання зав’язі кабачків